085-1308791

Medicijnen en autorijden

Bij de rijbewijskeuring is het van belang dat het medicatiegebruik besproken wordt met de keuringsarts. Medicijnen en autorijden zijn essentieel.

 

Volgens Medicijngebruik.nl komt het veelvuldig voor dat volwassen medicijngebruikers medicijnen innemen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit is een frequent voorkomend probleem. Van deze groep slikt circa de helft medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden en daarmee de veiligheid op de weg in gevaar kunnen brengen. Derhalve is het van groot belang dat bestuurders eventueel medicijngebruik melden bij het indienen van de gezondheidsverklaring bij het CBR. 

40% van 5,4 miljoen volwassen patiënten slikt medicijnen met invloed op de rijvaardigheid.

 

Vanaf 75 jaar en bij medische bijzonderheden, is er voor het verlengen van het rijbewijs een medische keuring bij het CBR vereist, waarbij onder andere gekeken wordt naar de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om veilig te kunnen blijven rijden. Daarbij wordt er ook gekeken naar medicatie gebruik. Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, waaronder pijnstillers, slaapmiddelen, angstmedicijnen en sommige kalmerende middelen. Deze medicijnen kunnen verschillende bijwerkingen veroorzaken, zoals vermoeidheid, duizeligheid, slaperigheid en verstoorde reactietijden. Het is daarom belangrijk om altijd de instructies van de keuringsarts of apotheker op te volgen. 

Medicijngebruik en rijvaardigheid: waar u op moet letten bij het verlengen van uw rijbewijs

 

Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele medicijnen die u gebruikt en de impact hiervan op uw rijvaardigheid. Het kan verstandig zijn om alternatieve behandelingsopties te overwegen die minder effect hebben op uw rijvaardigheid. Indien nodig is het aan te raden om het rijden te vermijden totdat eventuele bijwerkingen van medicijnen verdwenen zijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van de effecten van medicijngebruik op de rijvaardigheid, om zo de verkeersveiligheid te waarborgen wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen.

Veilig op weg: medicijngebruik, rijvaardigheid en de rijbewijskeuring

 

Het is van cruciaal belang om in gesprek te gaan met uw arts of apotheker indien u onzeker bent over het gebruik van bepaalde medicijnen en de mogelijke impact hiervan op uw rijvaardigheid of de rijbewijskeuring. Medicijnen kunnen namelijk diverse bijwerkingen hebben die invloed kunnen uitoefenen op uw concentratievermogen, reactiesnelheid en algehele rijprestaties. Aarzel daarom niet om een afspraak te maken bij een van onze ervaren en deskundige artsen om uw persoonlijke situatie uitgebreid te bespreken. 

Bij Rijbewijskeuring Holland bent u altijd verzekerd van de meest voordelige rijbewijskeuring. Bovendien kunt u op korte termijn bij een keuringslocatie in uw directe omgeving terecht. Zo wordt het gemakkelijker om uw rijbewijskeuring snel en efficiënt te regelen, zonder dat u ver hoeft te reizen. 

Tijdens het consult met onze deskundige arts zal er uitvoerig worden gekeken naar uw medische geschiedenis, de medicijnen die u momenteel gebruikt en eventuele contra-indicaties. Op basis hiervan zal de arts u een gedegen en persoonlijk advies geven over hoe u uw medicijngebruik het beste kunt aanpassen om veilig te kunnen blijven rijden. Zo kunt u met een gerust hart de weg op en vermindert u de kans op ongelukken of gevaarlijke situaties in het verkeer.

Aanbevolen artikelen
Europese Unie vlag
Nieuwsberichten
Rijbewijskeuring leeftijd

Op welke leeftijd moet je je laten keuren voor je rijbewijs? Wij vertellen je alles over de leeftijd keuring rijbewijs.   Onlangs heeft de Europese

Lees verder »
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1178 beoordelingen
powered by Google
js_loader