085-1308791

Voor welke bestuurders is een rijbewijskeuring vereist? ⚕️

Wanneer een rijbewijskeuring

Aangezien het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs niet alleen afhankelijk is van uw rijvaardigheid, dient men voordat de weg op gegaan wordt ook medisch geschikt verklaard te worden. Dit is van groot belang voor de veiligheid op de weg. Maar wist u ook dat er bepaalde groepen mensen zijn die naast de gezondheidsverklaring ook verplicht zijn om een rijbewijskeuring te ondergaan?  Daarom leggen wij in dit artikel uit wanneer een rijbewijskeuring aan de orde is. Daarnaast, voor welke bestuurders is dit van toepassing? Én wanneer er gekeurd wordt voor het rijbewijs.

De rijbewijskeuring voor 75+ bestuurders

Wanneer wordt er gekeurd wordt voor het rijbewijs? Zodra u 75 jaar of ouder bent, moet u bij het verlengen van uw rijbewijs een 75+ rijbewijskeuring ondergaan. Dit is een verplichting die is opgelegd door de overheid en staat bepaald in het reglement rijbewijzen. Tijdens de medische keuring wordt door een keuringsarts onderzocht wat uw medische gezondheidssituatie is. Deze keuring wordt uitgevoerd door een keuringsarts die speciaal is getraind om eventuele gezondheidsafwijkingen te constateren. Vervolgens wordt uw gezondheidssituatie door een CBR-arts beoordeeld naar aanleiding van de regeling eisen rijgeschiktheid 2000. Dit leeftijdscriterium is van belang omdat er een risico bestaat op ouderdomsgerelateerde afwijkingen vanaf een bepaalde leeftijd. Zo zijn bepaalde cognitieve afwijkingen of diabetes vaker voorkomend bij 75+’ers. Wanneer er gekeurd wordt voor het rijbewijs is dus bij deze groep afhankelijk van uw leeftijd.

De rijbewijskeuring voor beroepschauffeurs

Daarnaast moeten de Beroepschauffeurs  ook regelmatig een beroepsgerelateerde rijbewijskeuring ondergaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor bestuurders die het C rijbewijs (groot)(vrachtwagen) of D rijbewijs (autobus) behalen of willen verlengen. Ook deze keuringseis staat beschreven het reglement rijbewijzen. Daarom is het belangrijk dat deze groep gekeurd wordt door een keuringsarts die gesuperviseerd wordt door een gecertificeerde arbodienst. Derhalve worden alle keuringsartsen bij Rijbewijskeuring gesuperviseerd door een gecertificeerde arbodienst. Ook wordt deze groep beoordeeld door het CBR op de medische geschiktheid, een voertuig te besturen. Deze groep valt onder groep twee in de regeling eisen rijgeschiktheid 2000. Gezien de grote verantwoordelijkheid op de weg zijn er strenge gezondheidseisen opgelegd aan deze bestuurders.

De rijbewijskeuring bij een medische indicatie

Eveneens een belangrijke categorie, de bestuurders die een medische indicatie hebben, moeten ook een rijbewijskeuring ondergaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met epilepsie, diabetes of een hart- of vaatziekte. Daarbij, in sommige gevallen, kan het CBR een rijbewijskeuring eisen voordat een rijbewijs wordt afgegeven. Daarom is het doel van deze keuring om te bepalen of u nog voldoende rijvaardig bent of dat er bepaalde beperkingen zijn bij een ziekte of functiebeperking. Daarbij is het belangrijk om bij wijzigingen in uw gezondheidssituatie advies in te winnen door een daartoe bevoegd persoon. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Hoe vaak moet men gekeurd worden?

De frequentie van de rijbewijskeuring hangt af van de groep waar u toe behoort. Als u 75 jaar of ouder bent, moet u elke vijf jaar gekeurd worden. Als u een medische indicatie heeft, hangt de frequentie af van uw medische situatie. Daarom moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar een rijbewijskeuring ondergaan. Bovendien is belangrijk om te weten wanneer u weer gekeurd moet worden, zodat u op tijd een afspraak kunt maken. Deze informatie kunt u bij het CBR opvragen. 

Twijfelt u over de rijgeschiktheid of over de gezondheidsverklaring?

Bent u op zoek naar hulp of advies bij het invullen van uw gezondheidsverklaring voor de rijbewijskeuring? Aangezien onze keuringsartsen experts zijn op het gebied van persoonlijk en vertrouwelijk advies op maat kunt u met een gerust hart u laten adviseren. Bijvoorbeeld helpen wiju graag bij het invullen van uw gezondheidsverklaring en beantwoorden we al uw vragen. Kortom, bij ons krijgt u een persoonlijk adviesgesprek en een zorgvuldige rijbewijskeuring, zodat u snel en zonder zorgen weer de weg op kunt. Bovendien bieden wij altijd de laagste tarieven voor alle rijbewijskeuringen en zorgen we ervoor dat uw keuring snel en efficiënt verloopt. Omdat onze artsen met ZorgDomein werken kunnen we snel en effectief communiceren met het CBR en kunnen wij u een betaalbare keuring garanderen. Daarbij helpen wij u zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en professionaliteit. Neem vandaag nog contact met ons op voor een rijbewijskeuring.  

 

Aanbevolen artikelen
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1159 beoordelingen
powered by Google
js_loader