085-1308791

Hoe werkt de gezondheidsverklaring CBR?

gezondheidsverklaring CBR

Een gezondheidsverklaring CBR heb je nodig als je in Nederland je rijbewijs wil halen of verlengen.

 

Deze gezondheidsverklaring moet je opsturen naar het CBR.  Wat is het CBR? Dit is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. 

De gezondheidsverklaring CBR is verplicht. In deze blogpost leggen we uit wat er allemaal in een gezondheidsverklaring CBR staat en waarom deze informatie belangrijk is voor het CBR en uw keuringsarts. 

Waarvoor dient de gezondheidsverklaring CBR?

De gezondheidsverklaring is voornamelijk van toepassing op de 75+ rijbewijskeuring.

Het is van essentieel belang om te benadrukken dat iedereen die een rijbewijs bezit in Nederland verplicht is om een gezondheidsverklaring CBR in te dienen. Deze officiële verklaring geeft een overzicht van de eigen gezondheidstoestand van de indiener.

Het indienen van de gezondheidsverklaring CBR betekent niet automatisch dat er een medische keuring nodig is. Echter, bestuurders van 75 jaar en ouder zijn verplicht om elke vijf jaar een keuring te ondergaan, ongeacht de inhoud van hun gezondheidsverklaring.

Dit is een maatregel die de verkeersveiligheid waarborgt en ervoor zorgt dat oudere bestuurders geschikt zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen.

De onderdelen van de CBR gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring van het CBR bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

  • De persoonsgegevens
  • Het bewegingsapparaat
  • Visus en gezichtsvermogen
  • Inwendige aandoeningen
  • Neurologische aandoeningen
  • Hart en vaatziekte
  • Psychiatrie 
  • Verslavingen 
  • Medicatiegebruik

De persoonsgegevens

In de gezondheidsverklaring van de aanvrager wordt gevraagd naar de naam, het adres, de geboortedatum en het BSN om de identiteit van de aanvrager te kunnen vaststellen. Het is belangrijk om deze gegevens nauwkeurig over te nemen.

Het bewegingsapparaat

Bij het invullen van een gezondheidsverklaring bij het CBR kunnen er vragen gesteld worden over het bewegingsapparaat, waaronder gewrichten en spieren. Een vraag die gesteld kan worden, is of er sprake is van gewrichtsproblemen zoals artrose, artritis of een hernia. Deze aandoeningen kunnen namelijk pijn en beperkingen in mobiliteit veroorzaken, wat invloed kan hebben op de rijvaardigheid, zoals het bedienen van het gaspedaal, de remmen en het stuur. Als er sprake is van gewrichtsproblemen, kan het zijn dat de arts tijdens de rijbewijskeuring, extra aandacht besteedt aan deze aandoeningen.

De visus en optische correctiemiddelen

Eén van de zaken waarop het CBR let bij de gezondheidsverklaring is het gezichtsvermogen van de aanvrager. Dit is van groot belang omdat goed zicht essentieel is voor veilig rijden op de weg. Een voorbeeld van een oogaandoening die van invloed kan zijn op de gezondheidsverklaring van het CBR is staar. Staar is een vertroebeling van de ooglens en komt vaak voor bij oudere mensen. Bij mensen van 75 jaar en ouder is de kans op staar dan ook aanwezig. Het is daarom van belang dat mensen van 75 jaar en ouder zich regelmatig laten beoordelen door de keuringsarts tijdens de rijbewijskeuring.

Inwendige aandoeningen

Bij het verlengen of aanvragen van een rijbewijs dient er een gezondheidsverklaring CBR te worden ingevuld waarbij er ook vragen gesteld worden over inwendige ziektes. Deze ziektes kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Zo kan diabetes bijvoorbeeld leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en/of verminderde gevoeligheid in de voeten, wat beide de rijvaardigheid nadelig kan beïnvloeden.

Neurologische aandoeningen

Het is zeer relevant om eventuele neurologische aandoeningen te vermelden bij het invullen van de gezondheidsverklaring voor het aanvragen of verlengen van een rijbewijs. Dit komt doordat deze aandoeningen invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid. Bijvoorbeeld, een persoon met epilepsie kan tijdens een aanval de controle over het voertuig verliezen, en een persoon met Parkinson kan problemen hebben met het besturen van een voertuig vanwege spierstijfheid, trillen of verminderde coördinatie. Het is daarom van groot belang om eerlijk en volledig te zijn bij het melden van eventuele neurologische aandoeningen.

Hart en vaatziekte

Extra aandacht voor hart- en vaatziekten. Indien iemand eerder een hartaanval heeft gehad, kunnen tijdens het rijden symptomen optreden zoals kortademigheid, pijn op de borst of vermoeidheid, wat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Daarnaast kunnen sommige medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling van deze aandoeningen bijwerkingen hebben, zoals slaperigheid of duizeligheid, wat ook de rijvaardigheid kan belemmeren. Tijdens een rijbewijskeuring wordt daarom specifiek gekeken naar deze aandoeningen en de mogelijke behandelingen die iemand ondergaat.

Psychiatrische aandoeningen

Wanneer er sprake is van een psychiatrische aandoening, is het van groot belang om dit eerlijk aan te geven op de gezondheidsverklaring. Dit is omdat deze aandoeningen van invloed kunnen zijn op de veiligheid in het verkeer en de rijvaardigheid. Personen met bepaalde psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, manische depressie of ernstige angststoornissen kunnen tijdens het autorijden last krijgen van symptomen zoals hallucinaties, plotselinge stemmingswisselingen of paniekaanvallen, wat een negatief effect kan hebben op de rijvaardigheid.
Het is mogelijk dat u, na het aangeven van een psychiatrische aandoening op de gezondheidsverklaring, doorverwezen wordt naar een keuringsarts of medisch specialist. Zij zullen uw rijgeschiktheid beoordelen en bepalen of u veilig kunt rijden met de desbetreffende aandoening. 

Verslavingsproblematiek

Wanneer er sprake is van een verslaving, bijvoorbeeld aan alcohol, drugs of medicatie, is het van groot belang om dit eerlijk aan te geven op de gezondheidsverklaring voor het autorijden. Verslaving kan namelijk een negatief effect hebben op de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid. Personen met een verslaving kunnen bijvoorbeeld last krijgen van verminderde reactiesnelheid, verminderde concentratie en vermoeidheid, wat de rijvaardigheid nadelig kan beïnvloeden. Afhankelijk van de ernst van de verslaving en de soort stof waar men aan verslaafd is, kan het zijn dat men doorverwezen wordt naar een keuringsarts of medisch specialist voor een beoordeling van de rijgeschiktheid. 

Geneesmiddelen gebruik

Bij het gebruik van geneesmiddelen is het belangrijk om te weten of deze invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk slaperigheid, duizeligheid, verminderde reactiesnelheid en verminderde concentratie veroorzaken, wat een negatieve invloed kan hebben op de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid.

 

Twijfelt u over de gestelde vragen of weet u niet wat u moet antwoorden?

Bent u onzeker over welke medische informatie u moet opgeven op uw gezondheidsverklaring CBR voor het rijbewijs? Maakt u zich geen zorgen, wij zijn er om u te helpen! Onze deskundige keuringsartsen bieden ook professioneel advies en begeleiding om u te adviseren over uw gezondheidssituatie en de verklaring.

Of u nu vragen heeft over uw huidige gezondheidstoestand, eerdere medische geschiedenis of medicatiegebruik, wij bieden persoonlijk en vertrouwelijk advies op maat. Ons doel is om ervoor te zorgen dat u zich volledig comfortabel voelt bij het invullen van uw gezondheidsverklaring en dat u de nodige informatie verstrekt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. We staan klaar om u te helpen bij het invullen van uw gezondheidsverklaring CBR en ervoor te zorgen dat u snel en zonder zorgen de weg op kunt!

Aanbevolen artikelen
verlenging rijbewijs ouderen
Nieuwsberichten
Verlenging rijbewijs ouderen

Veel mensen willen weten hoe het zit met de verlenging rijbewijs ouderen. Er is steeds meer vergrijzing in Nederland.   Recente statistieken van het Centraal

Lees verder »
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1178 beoordelingen
powered by Google
js_loader