085-1308791

Rijbewijskeuring leeftijd

Europese Unie vlag

Op welke leeftijd moet je je laten keuren voor je rijbewijs? Wij vertellen je alles over de leeftijd keuring rijbewijs.

 

Onlangs heeft de Europese Commissie voorgesteld om de leeftijdsgrens voor de geldigheid van het rijbewijs te verlagen naar 70 jaar.

 

Gevolg daarvan kan zijn dat de 75+ bestuurders vaker en sneller een medische rijbewijskeuring dienen te ondergaan. Dit kan leiden tot een toename in het aantal keuringen en mogelijk drukke tijden voor keuringsartsen die zich bezighouden met de CBR-keuring.

 

In Nederland verloopt het rijbewijs momenteel op de leeftijd van 75 jaar en moeten bestuurders vanaf die leeftijd een rijbewijskeuring ondergaan. Daarom kan de voorgestelde richtlijn dus gevolgen hebben voor het beleid in Nederland en andere Europese landen. Lees nu alles over de rijbewijskeuring leeftijd.

De keuringsleeftijd voor het rijbewijs is veranderd in Nederland

Vroeger moesten bestuurders in Nederland vanaf 70 jaar elke vijf jaar een medische keuring ondergaan om hun rijgeschiktheid te beoordelen voor het rijbewijs. Echter, sinds 1 januari 2014 is deze keuringsleeftijd voor ouderen met rijbewijs B of A verhoogd naar 75 jaar. Dit komt doordat veel 75-plussers nog steeds in goede gezondheid verkeren. Echter, de ene persoon van 75 jaar fit kan zijn en de andere niet. Het CBR pleit daarom voor een risicogestuurde aanpak. Ouderen zijn momenteel dus pas vanaf 75 jaar verplicht om een rijbewijskeuring te ondergaan. Echter, met de richtlijn Van de Europese Unie kan er verandering optreden In de leeftijdsgrens van de rijbewijskeuring

Implicaties van nieuwe Europese richtlijn

Recentelijk heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn gepubliceerd voor alle lidstaten, waarin wordt aanbevolen om het rijbewijs te laten verlopen op de leeftijd van 70 jaar. Dit impliceert dat de rijbewijskeuring vervroegd wordt van 75 jaar naar 70 jaar. Het doel hiervan is om de verkeersveiligheid te vergroten en ouderen en andere verkeersdeelnemers te beschermen tegen mogelijke gevaren op de weg. Bovendien is de harmonisering van de wetgeving onder de lidstaten van de Europese Unie een belangrijke reden voor deze nieuwe richtlijn. Het vrij verkeer van vervoer tussen lidstaten maakt het noodzakelijk om uniforme regelgeving te hebben met betrekking tot de rijgeschiktheid van bestuurders. Een uniforme medische beoordeling door een keuringsarts is hierbij essentieel.

De rijbewijskeuring en een risicogerichte benadering

In de nieuwe richtlijn adviseert de Europese Commissie om een meer risicogerichte aanpak te hanteren bij het beoordelen van rijgeschiktheid bij bestuurders. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de leeftijd van de bestuurder, maar ook naar zijn of haar gezondheidstoestand. Als gevolg hiervan kan het zijn dat bestuurders op jongere leeftijd een gezondheidsverklaring van een keuringsarts moeten verkrijgen en/of een rijbewijskeuring moeten ondergaan, afhankelijk van hun gezondheidstoestand. Aan de andere kant kunnen gezonde bestuurders op hogere leeftijd langer rijden zonder de uitgebreide bemoeienis van een medisch adviseur of keuringsarts. Deze nieuwe richtlijn zal resulteren in meer op maat gemaakte evaluaties van de rijgeschiktheid voor de individuele bestuurders. Deze risicogericht benadering is al langer de wens van het ministerie voor infrastructuur en Rijkswaterstaat.

Worden deze richtlijnen ook geïmplementeerd?

Het is nog onduidelijk of alle lidstaten van de Europese Unie de recent uitgebrachte richtlijn van de Europese Commissie met betrekking tot rijbewijskeuringen zullen implementeren, omdat elk land zijn eigen wetgeving en beleid heeft op dit gebied. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat de uitvoering van de richtlijn afhankelijk is van de wet- en regelgeving van elk individueel land. Derhalve zullen we de ontwikkelingen op de voet moeten volgen om op de hoogte te blijven van mogelijke veranderingen in deze kwestie.

Wilt u meer informatie over de rijbewijskeuring of de gezondheidsverklaring?

Het wachten op het overheidsbeleid voor uw rijbewijskeuring duurt u te lang? Dan bieden wij de ideale oplossing met onze professionele keuringsartsen. Zij staan voor u klaar om u te helpen met het invullen van uw gezondheidsverklaring en u persoonlijk advies te geven op basis van uw situatie. Bovendien communiceren wij snel en efficiënt met het CBR via ZorgDomein, zodat u zo snel mogelijk geholpen kunt worden.

En het beste van alles? Onze keuringen zijn betaalbaar en van hoge kwaliteit. Wij hanteren altijd de laagste tarieven en garanderen spoedkeuringen voor wie snel geholpen wil worden. Dus waar wacht u nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en profiteer van onze uitstekende keuringsservice!

 

Aanbevolen artikelen
Europese Unie vlag
Nieuwsberichten
Rijbewijskeuring leeftijd

Op welke leeftijd moet je je laten keuren voor je rijbewijs? Wij vertellen je alles over de leeftijd keuring rijbewijs.   Onlangs heeft de Europese

Lees verder »
Wanneer een rijbewijskeuring
Algemene informatie
Verplichte rijbewijskeuring

Aangezien het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs niet alleen afhankelijk is van uw rijvaardigheid, dient men voordat de weg op gegaan wordt ook medisch

Lees verder »
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1185 beoordelingen
powered by Google
js_loader