085-1308791

Narcolepsie, Slaapapneu en autorijden

Slapende bestuurder voor de rijbewijskeuring met apneu

Ben je op zoek naar informatie over narcolepsie en autorijden of (slaap)apneu en autorijden? In dit artikel vertellen we je alles.

 

Slaapstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren en uw bekwaamheid om te rijden.

 

We gaan in op de vereisten met betrekking tot de slaapstoornissen en de rijbewijskeuring.

 

Ook benadrukken we het belang van een rijbewijskeuring uitgevoerd door een keuringsarts bij slaapstoornissen, in het kader van de CBR-keuring ter beoordeling van de rijgeschiktheid. 

Slaapapneu en autorijden

Als je slaapapneu hebt kan je dan wel autorijden? Apneu en autorijden zijn niet een goede combinatie.

 

Obstructief slaapapneusyndroom, vaak afgekort tot OSAS, is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen wordt onderbroken. Dit gebeurt doordat de spieren in de keel en het achterste deel van de tong ontspannen, waardoor de luchtweg gedeeltelijk of volledig wordt geblokkeerd. Hierdoor stopt de ademhaling tijdelijk, wat meerdere keren per uur kan gebeuren.

 

Wanneer de ademhaling stopt, daalt het zuurstofgehalte in het bloed, en het lichaam reageert hierop door wakker te worden om de ademhaling te herstellen. Deze onderbrekingen in de slaap zijn vaak zo kort dat de persoon zich er niet bewust van is, maar ze kunnen de slaapkwaliteit sterk verminderen. 

 

Slaapstoornissen en rijgeschiktheid zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien slaapgebrek de reactietijd en het beoordelingsvermogen kan beïnvloeden.

Categorie 1 Personen rijbewijs

 

Individuen die lijden aan obstructieve slaapapneu (OSAS) kunnen in aanmerking komen voor een groep 1-rijbewijs, mits ze ten minste twee opeenvolgende maanden een geschikte behandeling hebben ondergaan. Een rijbewijskeuringsarts met expertise in slaapstoornissen moet een Apneu-Hypopneu-Index (AHI) van minder dan 15 per uur bevestigen. Er gelden extra criteria voor personen met hypertensie. Door slaapstoornissen te onderzoeken en rijbewijskeuringen uit te voeren, kunnen bestuurders met slaapproblemen hun rijvaardigheid behouden of zelfs verbeteren. Indien nodig kan het CBR een deskundige op het gebied van rijvaardigheid inschakelen om de geschiktheid om te rijden te beoordelen. De initiële geschiktheidsperiode duurt één jaar. Als de juiste behandeling voortduurt, kan de maximale geschiktheidsperiode verlengd worden tot drie jaar.

Categorie 2 de beroepsgerelateerde chauffeurs

 

Bij rijbewijzen die behoren tot groep 2, zoals vrachtwagen- en buschauffeurs, is het noodzakelijk dat personen die lijden aan Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) een passende behandeling ondergaan. Deze behandeling dient ten minste gedurende drie opeenvolgende maanden plaats te vinden om te zorgen voor een veilige en verantwoorde deelname aan het verkeer.

De geschiktheidstermijn voor personen met OSAS in groep 2 is beperkt tot maximaal één jaar. Dit betekent dat na deze periode opnieuw een medische beoordeling dient plaats te vinden om te bepalen of de bestuurder nog steeds voldoet aan de gestelde eisen en veilig kan deelnemen aan het verkeer.

Narcolepsie en autorijden

Narcolepsie en idiopathische hypersomnolentie zijn beide slaapstoornissen die invloed hebben op het dagelijks leven van de persoon die eraan lijdt. Narcolepsie is een aandoening waarbij iemand overdag plotseling en oncontroleerbaar in slaap valt. Dit kan gebeuren tijdens dagelijkse activiteiten, zoals praten, eten of autorijden. Naast slaperigheid kunnen mensen met narcolepsie ook last hebben van spierverslapping, levendige droomervaringen en slaapverlamming. 

 

Idiopathische hypersomnolentie daarentegen is een aandoening waarbij iemand overdag extreem slaperig is, ondanks het krijgen van voldoende nachtrust. “Idiopathisch” betekent dat de oorzaak onbekend is. Mensen met deze aandoening kunnen moeite hebben om wakker te blijven gedurende de dag en kunnen lange dutjes nodig hebben om te functioneren. Het verschil met narcolepsie is dat mensen met idiopathische hypersomnolentie niet plotseling in slaap vallen, maar eerder constant moe zijn.

Categorie 1 Personen rijbewijs

Personen met narcolepsie of idiopathische hypersomnolentie kunnen in aanmerking komen voor een rijbewijs van groep 1 als ze een adequate behandeling ondergaan gedurende ten minste twee opeenvolgende maanden. Een specialist met ervaring op het gebied van slaapgerelateerde stoornissen moet een Epworth Sleeping Scale (ESS) score van kleiner dan 11 vaststellen.

Categorie 2 de beroepsgerelateerde chauffeurs

Personen met narcolepsie zijn permanent ongeschikt voor een rijbewijs van groep 2. Personen met idiopathische hypersomnolentie kunnen in aanmerking komen voor een rijbewijs van groep 2 als ze een adequate behandeling ondergaan gedurende ten minste twee opeenvolgende maanden en een Epworth Sleeping Scale (ESS) score van kleiner dan 11 hebben. De geschiktheidstermijn is de eerste keer één jaar. Bij een blijvende adequate behandeling kan de termijn oplopen tot drie jaar en daarna telkens vijf jaar.

Rijbewijskeuring en de Medische Keuring ten behoeve van het CBR bij slaapstoornissen

Wanneer u te maken heeft met een slaapstoornis en uw rijbewijs wilt verlengen, is het belangrijk om een rijbewijskeuring te ondergaan bij een erkende keuringsarts of CBR keuringsarts.

 

U kunt een afspraak maken bij een keuringsarts in uw omgeving en u dient een gezondheidsverklaring in te vullen.

 

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de rijbewijskeuring, vooral als u 75 jaar of ouder bent. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en informatie bij de hand heeft voordat u naar de keuring gaat.

Voor mensen met een groot rijbewijs (rijbewijs C) geldt een specifieke medische keuring. Zorg ervoor dat u een afspraak maakt met een keuringsarts die ervaring heeft met de eisen voor rijbewijs C.

Als u op zoek bent naar een goedkope medische keuring voor uw rijbewijs, kunt u actuele beschikbaarheid en prijzen van keuringsartsen in uw omgeving raadplegen.

Slaapstoornissen, de rijgeschiktheid en de gezondheidsverklaring

Bij narcolepsie en autorijden of (slaap)apneu en autorijden hoort een rijbewijskeuring.

 

Slaapstoornissen kunnen een grote impact hebben op iemands rijvaardigheid en veiligheid op de weg. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een deugdelijke rijbewijskeuring bij mensen met dergelijke aandoeningen. Rijbewijskeuring Holland biedt professionele medische advisering en begeleiding voor het verkrijgen van een rijbewijs, specifiek gericht op personen met slaapstoornissen.

 

Ontdek meer over de medische advisering van Rijbewijskeuring Holland en maak een afspraak.
Rijbewijskeuring Holland. Het maken van een afspraak voor een rijbewijskeuring is eenvoudig en kan online worden gedaan.

 

Controleer de actuele beschikbaarheid van keuringsartsen en plan je keuring op een geschikte datum en tijd.

 

Rijbewijskeuring Holland werkt tevens samen met ZorgDomein om de kwaliteit van rijbewijskeuringen verder te verbeteren.

Lees meer over rijbewijskeuringen in samenwerking met ZorgDomein.

Aanbevolen artikelen
Wanneer een rijbewijskeuring
Algemene informatie
Verplichte rijbewijskeuring

Aangezien het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs niet alleen afhankelijk is van uw rijvaardigheid, dient men voordat de weg op gegaan wordt ook medisch

Lees verder »
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1185 beoordelingen
powered by Google
js_loader