085-1308791

Regeling eisen geschiktheid 2000

Slechthorendheid In het verkeer kan een uitdaging vormen voor bestuurders en tijdens de rijbewijskeuring

Allereerst zijn er zaken om rekening mee te houden als u slechthorend bent en wilt rijden. Volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000 zijn slechthorende bestuurders wel degelijk bevoegd om plaats te nemen achter het stuur.

 

Er zijn dus gevolgen voor de rijgeschiktheid 2000 bij slechthorenden. Echter, het is van belang om rekening te houden met enkele aspecten, zoals de rijbewijskeuring en het invullen van de gezondheidsverklaring om het rijbewijs te verlengen.

 

Derhalve verstrekken wij u in deze blogpost  informatie en handvatten over de rijgeschiktheid met slechthorendheid.

De impact van de Regeling eisen geschiktheid 2000 op slechthorenden

In eerste instantie definiëren de regeling eisen geschiktheid 2000 medische normen voor Nederlandse bestuurders. Hierbij zijn de vereiste medische criteria vastgesteld. Middels een beoordeling van de gezondheidsverklaring, een rijbewijskeuring en/of beoordeling door een CBR-keuringsarts kan een bestuurder getoetst worden. Artikel 4.2 toont aan dat gehoorproblemen de rijgeschiktheid niet beïnvloeden. Echter, bij abrupt gehoorverlies of evenwichtsstoornissen is het belangrijk om een aanpassingsperiode van minimaal drie maanden te hanteren. Na deze periode wordt iemand weer geschikt geacht een voertuig te besturen. Dus volgens de wetgeving is een slechthorende bestuurder niet ongeschikt om een voertuig te besturen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen groep een en twee. 

Gezondheidsverklaring en slechthorend: waar moet u op letten?

Gehoorverlies bij ouderen komt vaak door veroudering en is meestal een op zichzelf staand probleem. Hoewel het de rijgeschiktheid niet beïnvloedt, is het cruciaal om dit te melden als het bijvoorbeeld door een neurologische aandoening komt. Vraag 9 in de gezondheidsverklaring betreft hersen- of zenuwstelselaandoeningen. Soms kan gehoorverlies een symptoom zijn van een onderliggende ziekte die relevant is voor rijgeschiktheid. In dat geval moet men dit bij het CBR melden, zodat gericht onderzoek kan worden uitgevoerd. Dit resulteert vaak in een rijbewijskeuring.

Wat te verwachten tijdens de rijbewijskeuring bij slechthorenden

Tijdens de rijbewijskeuring onderzoekt de keuringsarts of gehoorverlies een losstaand probleem is of gerelateerd is aan andere aandoeningen of ziektes. U kunt de arts assisteren door relevante medische informatie van een huisarts of specialist mee te nemen. Hoewel de keuringsarts uw gehoor niet test, kan deze wel een indruk krijgen en vragen stellen. Indien het gehoorverlies verband houdt met bijvoorbeeld een neurologische aandoening, informeert de keuringsarts het CBR. Vervolgens kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een rijtest of een medische keuring bij een neuroloog.

Hoe u met meer vertrouwen de weg op kunt indien u slecht horend bent

Hoewel een beperkt gehoor op zichzelf geen obstakel is voor het verlengen van een rijbewijs, speelt een goed gehoor een cruciale rol bij het waarnemen van de omgeving tijdens het autorijden. Immers, een beter gehoor leidt tot veiliger rijgedrag. Hulpmiddelen en rijvaardigheidstrainingen kunnen uitkomst bieden bij gehoorproblemen om de rijbekwaamheid te versterken. Zo kan een hoortoestel helpen om geluiden in het verkeer duidelijker te horen. Mocht u onzeker zijn over uw gehoor, dan kunt u altijd een beroep doen op een van onze geassocieerde partners die gespecialiseerd zijn in gehoortechnologie. Daarnaast kan men een rijvaardigheidstraining volgen om zelfverzekerd en veilig de weg op te gaan, ondanks een gehoorbeperking.

Twijfelt u over uw gehoor, de rijgeschiktheid of over de gezondheidsverklaring?

Als u assistentie zoekt of behoefte heeft aan aanbevelingen/adviezen met betrekking tot uw rijgeschiktheid, de gezondheidsverklaring of rijbewijskeuring, aarzel dan niet om verbinding te maken met Rijbewijskeuring Holland. Onze gecertificeerde keuringsartsen zijn beschikbaar om al uw vragen op te lossen en u op een veilige manier op pad te sturen. Rijbewijskeuring Holland is altijd de voordeligste en garandeert de scherpste tarieven. Schrijf u vandaag nog in voor een betaalbare keuring bij Rijbewijskeuring Holland en geniet van aanzienlijke besparingen. We bieden te allen tijde spoedopties en kunnen u op korte termijn bijstaan met uw rijbewijskeuring.

 

Aanbevolen artikelen
Wanneer een rijbewijskeuring
Algemene informatie
Verplichte rijbewijskeuring

Aangezien het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs niet alleen afhankelijk is van uw rijvaardigheid, dient men voordat de weg op gegaan wordt ook medisch

Lees verder »
add autorijden
Psychische gezondheid
Mag je autorijden met ADD?

In Nederland heerst soms onterecht het idee dat mensen met ADD niet veilig kunnen autorijden vanwege concentratieproblemen. Dit artikel weerlegt die misvatting en licht toe

Lees verder »
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1185 beoordelingen
powered by Google
js_loader