085-1308791

Waarom is een gezondheidsverklaring CBR verplicht?

gezondheidsverklaring CBR verplicht

Een gezondheidsverklaring van het CBR is verplicht. Alle rijbewijsbezitters hebben deze gezondheidsverklaring nodig.

Ben je 75 jaar of ouder dan is een nieuwe gezondheidsverklaring elke 5 jaar verplicht.

Medisch geschikt

In Nederland is het verplicht om een geldig rijbewijs te hebben om auto te mogen rijden. Echter, niet iedereen is zomaar medisch-geschikt om een auto te besturen. Daarom heeft het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) de gezondheidsverklaring  ingevoerd. In dit artikel leest u alles over de verplichte gezondheidsverklaring CBR, de rijbewijskeuring en de medische verklaring voor het rijbewijs. Ook geven we tips voor het verlengen van uw rijbewijs en het ondergaan van de medische keuring.

Wat is een gezondheidsverklaring CBR?

Een gezondheidsverklaring CBR is een formulier waarin u vragen moet beantwoorden over uw gezondheid. Het is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen als u een rijbewijs wilt halen of verlengen. Op basis van uw antwoorden op de vragen beoordeelt het CBR of u geschikt bent om te rijden. Het kan zijn dat het CBR meer informatie nodig heeft om deze beoordeling te kunnen maken, dan zal u worden opgeroepen voor een medische keuring. Sommige bestuurders worden standaard opgeroepen een medische keuring te ondergaan ondanks dat men geen bijzonderheden aangeeft op de gezondheidsverklaring van het CBR.

Wat staat er in de gezondheidsverklaring?

In een eerder artikel hebben wij informatie verschaft over de inhoud van de gezondheidsverklaring met enkele voorbeelden.

Het is belangrijk om uw gezondheidssituatie correct en eerlijk kenbaar te maken aan het CBR. Indien u niet zeker bent of een aandoening gemeld moet worden bij het CBR, of als u iets niet begrijpt In de gezondheidsverklaring van het CBR, kunt u er ook voor kiezen om medisch advies in te winnen bij een van onze keuringsartsen. 

Rijbewijskeuring CBR

Bij een medische keuring beoordeelt een arts of medisch specialist uw gezondheidssituatie ten opzichte van het veilig kunnen besturen van een motorrijtuig. Tijdens de keuring worden verschillende onderzoeken uitgevoerd, zoals een oogtest en een bloeddrukmeting. Ook zal de arts vragen stellen over uw gezondheid en medicijngebruik. Op basis van de uitkomsten van de keuringsresultaten van de keuringsarts bepaalt het CBR of u geschikt bent om te rijden.

Tips verlengen rijbewijs

  1. In het geval u een rijbewijs heeft dat binnenkort verloopt, is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Het kan namelijk enkele weken tot maanden duren voordat uw rijbewijs daadwerkelijk is verlengd. Begin dus op tijd met het invullen van de verplichte gezondheidsverklaring CBR. Het kan namelijk enige tijd duren voordat u een oproep ontvangt voor een medische keuring.
  2. Maak op tijd een afspraak voor de medische keuring. Houd er rekening mee dat het soms druk kan zijn bij de keuringsartsen en dat het even kan duren voordat u aan de beurt bent. Bij Rijbewijskeuring Holland bent u altijd verzekerd van een afspraak dicht bij u in de buurt en op korte termijn. Maakt u vandaag nog een afspraak.
  3. Zorg dat u goed voorbereid voor uw afspraak. Zo kunt u bijvoorbeeld relevante medische gegevens meenemen naar uw keuringsarts.
Aanbevolen artikelen
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1159 beoordelingen
powered by Google
js_loader