085-1308791

Verhoogde bloeddruk en de invloed op de rijgeschiktheid

Een veelgestelde vraag aan ons: mag ik autorijden met hoge bloeddruk?

Een verhoogde bloeddruk kan gevolgen hebben voor uw gezondheid en uw vermogen om veilig een voertuig te besturen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat een verhoogde bloeddruk is en welke effecten het kan hebben op uw rijvaardigheid.

 

Op deze pagina vindt u informatie over de relatie tussen verhoogde bloeddruk en en de rijbewijskeuring de eisen voor het behouden van een rijbewijs, en wat u kunt doen om uw gezondheid te verbeteren als u een verhoogde bloeddruk heeft.

 

Wij geven antwoord op de vraag of u mag autorijden met hoge bloeddruk.

Inhoud

Verhoogde bloeddruk En Rijgeschiktheid: Oorzaken, Gevolgen En Behandelingen 

 

Hypertensie, bekend als verhoogde bloeddruk, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Meestal is de oorzaak onbekend en wordt dit “essentiële hypertensie” genoemd. In dit artikel worden de oorzaken, gevolgen en effecten van verhoogde bloeddruk op de rijgeschiktheid besproken.

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de bloedvaten en wordt bepaald door twee factoren: systolische bloeddruk (de bovendruk) en diastolische bloeddruk (de onderdruk). Verhoogde bloeddruk kan worden beïnvloed door de levensstijl, waaronder roken, stress, overmatig gebruik van zout, alcoholgebruik en het eten van bepaalde soorten drop. In sommige gevallen kan het worden veroorzaakt door fysieke oorzaken zoals nierproblemen of hormoonproducerende tumoren.

Een hoge bloeddruk heeft meestal geen symptomen en kan op de lange termijn leiden tot hart en vaatziektes en / of neurologische aandoeningen. Doorgaans is hoge bloeddruk goed te behandelen met medicatie zoals diuretica, bèta-blockers, ACE-remmers, calcium-antagonisten of RAAS-remmers.

 

Verhoogde Bloeddruk En De Invloed Op Rijgeschiktheid: De Rol Van De Gezondheidsverklaring En Het CBR

De Gezondheidsverklaring is een belangrijk onderdeel van de aanvraag van een rijbewijs en moet ingevuld worden door de aanvrager zelf. Een van de vragen op de Gezondheidsverklaring gaat over de aanwezigheid van een verhoogde bloeddruk. Bij een verhoogde bloeddruk wordt er gekeken naar de ernst van de aandoening en of deze invloed heeft op de rijgeschiktheid. Het CBR hanteert hiervoor verschillende richtlijnen, afhankelijk van de situatie van de bestuurder. Bij een verhoogde bloeddruk kan het CBR aanvullende informatie opvragen bij de behandelend arts en kan een medische keuring worden geadviseerd om de rijgeschiktheid te beoordelen. Indien nodig kan het CBR de bestuurder een beperkte geldigheidsduur van het rijbewijs toekennen. Het is daarom belangrijk om bij een verhoogde bloeddruk de Gezondheidsverklaring zo volledig en eerlijk mogelijk in te vullen.

Er is ook een ernstiger vorm van hoge bloeddruk genaamd maligne hypertensie, die symptomen zoals hoofdpijn, verwardheid, eiwit in de urine en kleine bloedingen in het netvlies kan veroorzaken. Bij maligne hypertensie kan de systolische bloeddruk sterk stijgen. Het is belangrijk om verhoogde bloeddruk te behandelen om complicaties te voorkomen.

Eisen rijgeschiktheid en de bloeddruk

Voor Groep 1 (personenrijbewijs): Personen die ondanks behandeling blijven worstelen met een te hoge bloeddruk (graad 3 hypertensie), waarbij de diastolische bloeddruk op herhaalde metingen 110 mm Hg of hoger is en/of de systolische bloeddruk 180 mm Hg of hoger, kunnen voor een periode van maximaal 5 jaar als geschikt worden verklaard. Personen met maligne hypertensie zijn ongeschikt totdat hun bloeddruk op normale waarden is gebracht.Voor houders van een vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E, D, D1, DE en D1E): Als uw bloeddruk boven deze waarden is, kunt u door een rapport van een medisch specialist maximaal 3 jaar geschikt worden verklaard voor het rijbewijs. Bij maligne hypertensie bent u ongeschikt voor het rijbewijs tot normalisatie van de bloeddrukwaarden. [1]


[1] Paragraaf 5.3a bijlage bij Regeling eisen geschiktheid 2000, geraadpleegd op 09-03-2022

Voor Groep 2 (de beroepschauffeurs): Personen die ondanks behandeling blijven worstelen met een te hoge bloeddruk (graad 3 hypertensie), waarbij de diastolische bloeddruk op herhaalde metingen 110 mm Hg of hoger is en/of de systolische bloeddruk 180 mm Hg of hoger, kunnen voor een periode van maximaal 3 jaar als geschikt worden verklaard op basis van een rapport van een medisch specialist. Personen met maligne hypertensie zijn ongeschikt totdat hun bloeddruk op normale waarden is gebracht. [1]


[1] Paragraaf 5.3b bijlage bij Regeling eisen geschiktheid 2000, geraadpleegd op 09-03-2022

Heeft u een hoge bloeddruk en twijfelt u aan uw rijgeschiktheid? 

Bent u op zoek naar professionele begeleiding en advies bij het invullen van uw gezondheidsverklaring voor de rijbewijskeuring, maar heeft u last van verhoogde bloeddruk? Maakt u zich geen zorgen, onze keuringsartsen staan voor u klaar om u te helpen! Of u nu vragen heeft over uw verhoogde bloeddruk of andere medische aandoeningen, onze keuringsartsen bieden persoonlijk en vertrouwelijk advies op maat om u te adviseren over uw gezondheidssituatie en de rijbewijskeuring. Onze keuringsartsen zijn er om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij het invullen van uw gezondheidsverklaring, zodat u met vertrouwen de rijbewijskeuring kunt ondergaan. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. We staan klaar om u te helpen bij het invullen van uw gezondheidsverklaring en ervoor te zorgen dat u snel en zonder zorgen de weg op kunt, ook met verhoogde bloeddruk.

 

Aanbevolen artikelen
Disclaimer: Er wordt uiterste zorg gedragen ten aanzien van de juistheid van de artikelen, maar de website kan niet garanderen dat de informatie altijd volledig en accuraat is. Bovendien wordt aan de lezer aangeraden om de informatie te verifiëren en eigen bronnen te raadplegen of maak een afspraak met de keuringsarts voordat er actie wordt ondernomen op basis van de informatie die op de website wordt verstrekt. Derhalve benadrukken we dat de informatie alleen ter referentie is en niet bedoeld is ter vervanging van professioneel medisch advies of rijbewijskeuring. Daarnaast benadrukken we ook dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van medische beslissingen bij de lezer ligt en niet bij de auteur of de website. Ten slotte, als er fouten of onjuistheden worden gevonden in de informatie, wordt de lezer aangemoedigd om contact op te nemen met de website of de redactie om deze te corrigeren.
Rijbewijskeuring Holland B.V.
4.7
Gebaseerd op 1178 beoordelingen
powered by Google
js_loader